Onafhankelijkheid, bewust zijn, vrijheid om zelf te kiezen

De Innerlijke Criticus heeft een visie op ons lichaam en verkondigt deze als absolute waarheid deel 3

Toen ik vanochtend opstond en in de spiegel keek, viel me weer eens op dat ik een zwembandje heb. En dat irriteert mij vreselijk, maar ik krijg dit er bijna niet af. Ik houd van lekker koken en lekker eten. De Innerlijke Criticus (de kritische stem in je hoofd) sloeg echter onmiddellijk genadeloos toe. Opmerkingen als: “Je moet nodig gaan sporten, je moet gewoon wat gezonder gaan eten en je ziet er niet uit “ gingen door mijn hoofd. Ik vond mezelf steeds dikker worden. Zo begon mijn dag…

De dag begint op deze manier al met kritiek op mezelf en zo begint voor veel mensen de dag. Want jij vindt misschien dat je oren te groot zijn en daar stoor jij je elke ochtend als je in de spiegel kijkt weer aan en weer een ander vindt zijn neus te groot. En zo laten wij deze stem in ons hoofd, de Innerlijke Criticus elke dag weer bepalen hoe onze dag begint.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin? Dat je voor de spiegel staat en dat die stem in jouw hoofd allerlei kritiek heeft op jouw lichaam? Dat je daardoor bijvoorbeeld niet goed meer weet wat je aan moet trekken omdat alles je dik maakt? Deze Innerlijke Criticus kan jouw eigenwaarde behoorlijk omlaag halen.

In mijn vorige blogs heb ik het gehad over hoe deze kritische stem in je hoofd, ook wel de Innerlijke Criticus genoemd ontstaat in je leven en wat zijn functie is. In de tweede blog heb ik de verschillende ikken (Primaire ikken helpen ons aanpassen aan onze omgeving, ze bepalen wie we zijn en hoe we handelen) in relatie tot de Innerlijke Criticus besproken. In deze derde blog behandel ik de visie die de Innerlijke Criticus heeft op ons lichaam en hoe hij deze als absolute waarheid verkondigt.

De visie van de Innerlijke Criticus op het lichaam en hoe deze als absolute waarheid verkondigd wordt

Mensen geven voortdurend aan wat er aan hun lichaam niet bevalt. Dingen als: “Ik heb flaporen. Mijn heupen zijn te breed. Mijn borsten zijn te klein. Ik ben te dik. Al deze negatieve gevoelens over ons lichaam spreken we vaak uit. Meestal zijn we ons niet  bewust dat deze kritiek afkomstig is van de Innerlijke Criticus. Ons Bewust Ego (dat deel in ons dat voortdurend verandert naarmate wij ons bewuster worden van onze verschillende ikken inclusief onze Innerlijke Criticus) is hier ver te zoeken. Doordat wij ons helemaal identificeren met deze Innerlijke Criticus geloven wij de mensen om ons heen, die zeggen dat het allemaal wel meevalt niet.

Als iemand anders zegt dat het wel meevalt met mijn zwembandje of met jouw te grote neus. Dan geeft de Innerlijke Criticus onmiddellijk als reactie dat die ander dat alleen maar zegt om jou op te monteren. De Innerlijke Criticus zegt elke dag weer: “Wat er mis is met jou is…..!” En al die kritiek wordt als een absolute waarheid verkondigd in jouw hoofd. Het klinkt niet als een mening of als het uiten van gevoelens, wel als een absolute waarheid.

Stel je voor dat je vannacht wakker wordt en je hebt ineens zin in een reep chocolade. Je geeft toe aan deze behoefte, maar daarna slaat de Innerlijke Criticus meteen toe met allerlei kritiek. Kritiek zoals: “Je bent een slappeling, je hebt geen zelfbeheersing”, etc., etc. De doctrine van de Innerlijke Criticus in dit voorbeeld is als volgt: ’s Nachts snoepen doe je niet, je hoort jezelf altijd te beheersen, problemen hebben is slecht. De uitwerking hiervan werkt diep op mensen in en dat komt door de energie die achter de woorden van de Innerlijke Criticus zit. Je voelt je ook een slappeling zonder zelfbeheersing. Het feit dat je op heel veel andere vlakken wel zelfbeheersing hebt, doet er niet toe. De Innerlijke Criticus vindt jou een slappeling zonder zelfbeheersing en dat is de waarheid.

Deze kritiek verpakt als absolute waarheid door de Innerlijke Criticus valt alleen stil op het moment dat je verliefd wordt. Tijdens de eerste fase van de verliefdheid vindt jouw geliefde alles mooi aan jou en dus ook die in jouw ogen te grote neus. Je bent dan wel te overtuigen dat je neus mooi is. Zodra aan deze fase een einde komt, staat de Innerlijke Criticus weer klaar met kritiek.

Meer over de Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus duikt vooral op als je in de spiegel kijkt en op de weegschaal gaat staan. Een sterke Innerlijke Criticus ontstaat door sterk veroordelende stemmen van iedereen in je omgeving toen je opgroeide. Dus hoe sterker de veroordelende stemmen waren, hoe sterker jouw Innerlijke Criticus wordt. Ook als je besloten hebt te breken met je ouders dan kunnen hun veroordelingen en afkeuringen sterker in jou zitten dan ooit.

De Innerlijke Criticus wordt naast heel veel afkeuring uit onze omgeving tevens gevoed door modebladen hoe wij eruit moeten zien, door afslankinstituten, reclames, films, etc.

De Innerlijke Criticus is nogal tegenstrijdig. Hij valt bijvoorbeeld iemand aan omdat die te slap is om de Innerlijke Criticus de mond te snoeren. De Innerlijke Criticus heeft altijd iets negatiefs te zeggen. Wanneer je bijvoorbeeld afstand hebt genomen van de kritiek op je te grote neus, dan vindt de Innerlijke Criticus wel weer iets anders bij jou om kritiek op te geven.

Hoe hiermee om te gaan?

Doordat de Innerlijke Criticus alles uit alsof het de absolute waarheid is, is het moeilijk om met hem om te gaan. Wanneer mensen proberen om van de Innerlijke Criticus los te komen, zeggen ze vaak dat het waar is wat de Innerlijke Criticus over ze zegt. Ook al zeggen verschillende mensen dat haar neus mooi is dan nog geloven deze mensen dit niet.

Naast het achterhalen waar ons gebrek aan eigenwaarde en schaamte vandaan komt, kunnen we ons ervan bewust worden dat de Innerlijke Criticus nu in ons aan het werk is. Ons gebrek aan eigenwaarde is een gevolg van de Innerlijke Criticus. Wees je voortdurend bewust dat de kritiek die je de gehele dag hoort van een persoon komt die in je leeft. Deze persoon of Innerlijke Criticus heb jij terwijl je opgroeide gecreëerd uit de veroordelingen en afkeuringen die je meekreeg uit je omgeving. Door je hier voortdurend bewust van te zijn kun je jezelf losmaken. Dit zal je eigenwaarde goed doen.

Oefeningen om je bewust te maken van jouw Innerlijke Criticus

Als je de oefeningen direct opvolgt dan voel jij je weer evenwichtig. Je kunt veel gemakkelijker zelf richting aan je leven geven. Je hebt weer energie en levenslust. Je leeft jouw verlangen.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de oefeningen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Pas de volgende oefeningen toe om meer balans in jezelf te krijgen door je bewust te worden van jouw Innerlijke Criticus en begin nú!!!

Oefeningen

Oefeningen
In de volgende oefeningen herken je de invloed van de Innerlijke Criticus op jouw gedachten over jouw lichaam.

1. Verzamel een stapel tijdschriften en bekijk de advertenties waarin vrouwelijke en mannelijke modellen voorkomen. Wat is je indruk hiervan en wat is hun invloed op jou? Wat zegt jouw Innerlijke Criticus hierover? Schrijf dit op.

2. Wat weet je nog van bijzonder en gewoon zijn toen je opgroeide? Werd je in een bepaalde richting geduwd? Wie duwde jou en waarom? Schrijf dit op.

3. Wat vindt je Innerlijke Criticus van de mogelijkheid dat je gewoon zou zijn? Wat zegt hij/zij daarover? Schrijf dit op

4. Wat bekritiseert je Innerlijke Criticus aan jou lichaam het meest? Doet hij/zij dat door jou met anderen te vergelijken?

5. Wat zegt je Innerlijke Criticus als jij ’s ochtends op de weegschaal staat? Schrijf dit op.

6. Wat zegt je Innerlijke Criticus als jij in de spiegel kijkt? Schrijf dit op.

 

Kortom:

• Wees je ervan bewust dat de Innerlijke Criticus, alles als een absolute waarheid verkondigt. Bekijk dit eens objectief en ontdek dat dit niet realistisch is.

• Maak je los van kritiek van de Innerlijke Criticus. Wees je bewust dat dit van alle afkeuring en veroordelingen uit je leven afkomstig is. Jij mag nu bepalen wat wel en niet goed is.

• Alle reclames over hoe jij als ideaal plaatje eruit moet zien, zijn niet realistisch en haalbaar. Laat deze voor wat ze zijn.

 

Resultaat: MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Succes!

Ik heb hiervoor gebruikt gemaakt van het boek: De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone.

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s