Eigenwaarde, vrijheid, onafhankelijk, stevig, op eigen benen

De Innerlijke Criticus en jouw eigenwaarde. Deel 5

Iedere keer als ik aan een nieuwe baan begin heb ik het weer: gebrek aan eigenwaarde. Ik ben dan toch weer bang dat het te hoog gegrepen is. Ik ga dus extra mijn best doen om toch te slagen in mijn nieuwe baan. Na enige tijd ebt dat gevoel van gebrek aan eigenwaarde ook weer weg en weet ik dat ik het kan en goed doe.

Wij dragen de hele dag onze Innerlijke Criticus (de kritische stem in je hoofd) met ons mee en hij voorziet ons voortdurend van commentaar, kritiek en veroordelingen. Daarom is het niet gek dat onze eigenwaarde soms weleens wat te wensen overlaat. Dit komt door de invloed en aanvallen van onze Innerlijke Criticus.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij het dat je het gevoel hebt het altijd nog beter te moeten doen? Dat het nooit goed genoeg is hoe jij bent of zoals jij presteert? Herken jij het ook dat je soms een gebrek aan eigenwaarde hebt?

In mijn vorige blogs heb ik het gehad over:
• Hoe de Innerlijke Criticus ontstaat in je leven en wat zijn functie is.
• De verschillende ikken in relatie tot de Innerlijke Criticus.
• De visie die de Innerlijke Criticus heeft op ons lichaam en hoe hij deze als
absolute waarheid verkondigt.
• Hoe om te gaan met de aanvallen van de Innerlijke Criticus.

In deze blog vertel ik je meer over de Innerlijke Criticus en jouw eigenwaarde.

De invloed van de Innerlijke Criticus op jouw eigenwaarde

Iedereen lijdt weleens aan een gebrek aan eigenwaarde (eigenwaarde is als je geen goed gevoel over jezelf hebt). Op het moment dat je hiervan last hebt, vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, moeilijk te geloven dat iemand bij jou wil zijn. Hoe vaak iemand gebrek aan eigenwaarde heeft verschilt per mens. De een heeft er meer last van dan de ander, maar vast staat dat iedereen weleens gebrek aan eigenwaarde heeft.

Sommige mensen zijn in staat om bijzondere prestaties te leveren aangemoedigd door hun Primaire Ikken  (Primaire Ikken helpen ons aanpassen aan onze omgeving, ze bepalen wie we zijn en hoe we handelen) zoals de Drammer (de Drammer moet ons laten presteren, zorgen dat we doelen bereiken en vooruitkomen in het leven) en de Perfectionist (de Perfectionist wil dat wij er perfect uitzien en alles wat we aanpakken moet perfect zijn) waardoor hun gebrek aan eigenwaarde verborgen wordt.

Veel mensen laten hun gevoelens van ongemak en gebrek aan eigenwaarde liever niet aan anderen zien. Dat is jammer omdat het daardoor moeilijk wordt om je gebrek aan eigenwaarde weer in balans te krijgen. Een andere reden waarom het verhullen hiervan jammer is, is dat anderen de indruk krijgen dat een gebrek aan een gevoel van eigenwaarde iets is om je voor te schamen en dat vergroot je minderwaardigheids-complex nog meer. Terwijl het gebrek aan eigenwaarde helemaal niet zo vreemd is, gezien het feit dat je altijd van de Innerlijke Criticus te horen krijgt wat je allemaal niet goed doet, wat nog beter kan en wat er mis is met jou…

Waarom jij je niet goed en geslaagd mag voelen

Je mag je simpelweg van de Innerlijke Criticus niet geslaagd en goed voelen. De Innerlijke Criticus kent al jouw fouten en mislukkingen en wat je ook doet, het is nooit goed genoeg. Wanneer jij je doel hebt bereikt dan heeft je Innerlijke Criticus onder andere het volgende te zeggen.

• Op je werk gaat het goed, maar dat gaat ten koste van je privéleven.
• Je hebt ze allemaal voor de gek gehouden, want zo goed heb je het
eigenlijk ook weer niet gedaan.
• Je hebt je werk en je privéleven wel in de hand, maar lichamelijk
mankeer je van alles.

Omdat het doel van de Innerlijke Criticus is jou te beschermen tegen teleurstelling en/of schaamte, staat hij niet toe dat jij je goed voelt. Hij is bang dat iemand jou dat goede gevoel afpakt en dan kun jij je beter meteen al niet goed voelen.

Schaamte

De Innerlijke Criticus zorgt er bij sommige mensen ook voor dat zij zich tot in hun diepste wezen schamen. Bij sommige mensen geeft de Innerlijke Criticus aan dat zij tot in hun kern verrot zijn. Dit is natuurlijk niet waar, maar als jij altijd te horen hebt gekregen dat je niet deugt, dat alles aan jou mis is dan heb je ook zo’n Innerlijke Criticus die dat soort heftige dingen tegen je zegt.

Van de Innerlijke Criticus mag je nooit laten merken wie en wat je bent omdat je niet deugt. Als jij niet laat merken wat je vindt, voelt en wie je bent dan accepteren anderen jou misschien. De Innerlijke Criticus zorgt dat jij je beschaamd voelt in de hoop dat jij je anders gaat gedragen. Wat hier achter zit is dat de Innerlijke Criticus zelf bang is dat anderen je afschuwelijk vinden en dat zij je afwijzen.

Als je niet laat merken wie je bent, wat je vindt en voelt dan gaan mensen jou niet accepteren, want dan weten ze niet wie jij bent. Je komt dan ook steeds verder af te staan van jouw verlangens en behoeften. Wanneer de Innerlijke Criticus erin slaagt om jou van je eigen verlangens en behoeften af te houden dan zou je in een flinke depressie kunnen belanden. Hoe meer macht je de Innerlijke Criticus geeft hoe meer kans hierop.

Hoe kun jij je gebrek aan eigenwaarde meer in balans brengen?

Je kunt je echter ook los maken van de Innerlijke Criticus door je bewust van hem te worden en je energie om problemen op te lossen te richten op de bron van ons gebrek aan eigenwaarde, de Innerlijke Criticus zelf. Wat verwacht de Innerlijke Criticus van jou? Heb je dat al eerder gehoord? Wie gaf jou dat mee? Wat wil jij zelf eigenlijk? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf kunt stellen om zo je gebrek aan eigenwaarde weer in balans te brengen.

Oefeningen om je eigenwaarde weer in balans te brengen

De volgende vragen helpen jou om je gebrek aan eigenwaarde weer in balans te brengen en afstand te nemen van de Innerlijke Criticus.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de oefeningen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Oefeningen

1. Bekijk de uitspraken uit de eerste blog bij de oefeningen die je hebt opgeschreven en vraag je bij elke uitspraak het volgende af. Mocht je dit nog niet gedaan hebben let dan eens drie dagen op dingen die je zegt en voelt over jezelf en schrijf deze op. Vraag je vervolgens per uitspraak of gevoel af  wie heeft deze uitspraak eerder gedaan in je leven?

2. Schrijf je moeders meest gebruikte kritische uitspraken over jou op. Doe dit ook voor je vader.

3. Op welke manier oordeelden jouw moeder en je vader over anderen? Schrijf hun meest kritische opmerkingen over anderen op.

4. Schrijf de ergste eigenschappen op die iemand kon hebben volgens klasgenoten van de middelbare school studiegenoten, vrienden etc.

5. Wat verwacht de Innerlijke Criticus van jou? Bijvoorbeeld hoeveel boeken liggen er op je nachtkastje om nog gelezen te worden? Wat vindt de Innerlijke Criticus dat je aan iets van deze verwachtingen nog niet toegekomen bent?

6. Op welke andere terreinen moet jij jezelf volgens je Innerlijke Criticus verder verbeteren? Denk hierbij aan lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele verbeteringen.

7. Met wie vergelijkt jouw Innerlijke Criticus jou? Wie kan het beter en wie is “verder” dan jij?

8. Wat vind jij hier zelf van? Waar mag je afscheid van gaan nemen?

Kortom:

• Besef dat jou gebrek aan eigenwaarde is ontstaan doordat je altijd hebt gehoord wat er mis is met jou.
• Laat merken wie je bent, wat je voelt en vindt want dan blijf je dicht bij jouw verlangens en behoeften.
• Kijk naar de Innerlijke Criticus wat hij allemaal van jou wil en kijk naar wat jij wilt.

Resultaat: MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Succes!

Ik heb hiervoor gebruikt gemaakt van het boek: De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone.

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415.
Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s