Vrijhheid, onafhankelijkheid, bewustzijn

Maak van die kritische stem in je hoofd een bondgenoot en krijg weer balans deel 2

Terwijl ik bezig was met een blog schrijven, gaf mijn Innerlijke Criticus mij ongenadig op mijn kop dat ik deze blog vorige week al af had moeten hebben. Je bent te langzaam, de opbouw van deze blog deugt niet, je kunt er niets van. Deze gedachten blokkeerden mijn creativiteit. Het lukte me niet om een goede en interessante blog te schrijven.

Door deze kritische ondermijnende woorden is mijn creativiteit geheel geblokkeerd. Zou ik deze blog dan maar niet schrijven? Want die stem in mijn hoofd helpt mij niet om iets op papier te zetten. De stem in mijn hoofd heeft een verlammende uitwerking op mij. Zo kom ik helemaal niet verder.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin? Dat je met iets bezig bent, maar dat de stem in jouw hoofd ofwel de Innerlijke Criticus zoveel commentaar op jou levert, dat er niets meer uit je handen komt? Deze Innerlijke Criticus zit jouw groei soms behoorlijk in de weg. Met deze gedachten is jouw kritische innerlijke stemmetje aan het woord, ook wel de Innerlijke Criticus genaamd.

In mijn vorige blog heb ik het gehad over hoe deze kritische stem in je hoofd, ook wel de Innerlijke Criticus genoemd ontstaat in je leven en wat zijn functie is. In deze blog behandel ik de verschillende ikken die wij mensen in ons leven ontwikkelen in relatie tot de Innerlijke Criticus en hoe je hiermee om kunt gaan.

De verschillende ikken in ons in relatie tot de Innerlijke Criticus

Je komt op de wereld als een unieke persoonlijkheid met een eigen kwaliteit die onze identiteit bepaalt, dit is ons Kwetsbare Kind. Naast het Kwetsbare Kind en de Innerlijke Criticus die we ons gehele verdere leven met ons meedragen, krijgen we ook het vermogen mee om een aantal primaire ikken te ontwikkelen. Primaire ikken helpen ons aanpassen aan onze omgeving, ze bepalen wie we zijn en hoe we handelen. Hoe meer we de primaire ikken ontwikkelen, hoe verder we van onze unieke persoonlijkheid af komen te staan, we passen ons aan. De Innerlijke Criticus werkt nauw samen met andere primaire ikken waaruit onze persoonlijkheid bestaat.

Primaire ikken, verstoten ikken en bewust ego

Een van de primaire ikken is de Behager. De Behager maakt anderen blij en dit is een wisselwerking. Zo wordt onze kwetsbaarheid beschermd. Het Kwetsbare Kind raakt zoek, tenminste als de Behager echt een primaire ik van jou is.

De Regelgever geeft aan wat voor soort mens we horen te zijn en welke eigenschappen we niet mogen hebben. Dus verstandig en succesvol zijn kwaliteiten die weerspiegeld worden in je primaire ikken. De Regelgever vindt luiheid, slordigheid en boosheid niet goed. Dit zijn de verstoten ikken. Jouw Innerlijke Criticus werkt nauw samen met deze Regelgever en zorgt ervoor dat jij de normen van de Regelgever naleeft.

De Drammer moet ons laten presteren, zorgen dat we doelen bereiken en vooruitkomen in het leven. De drammer is nooit tevreden, het kan altijd sneller en beter. Zijn eisen veranderen voortdurend. De drammer is een primaire ik om erkenning voor je te verwerven en te zorgen dat je succes hebt. Als we lui dreigen te worden of achterblijven dan wijst de Innerlijke Criticus ons op onze tekortkoming. De kreet van de Innerlijke Criticus en de Drammer is dan: “Zo wordt het niets met jou!”

De Perfectionist wil dat wij er perfect uitzien en alles wat we aanpakken moet perfect zijn. Alles moet net zo lang over gedaan worden tot het perfect is. De Innerlijke Criticus vindt onze imperfecties en wijst ons daarop.

Een verstoten ik is een ik die wordt onderdrukt en niet wordt toegelaten in ons bewuste leven. Het is tegengesteld aan de primaire ikken.

Kwaadheid wordt een verstoten ik omdat bijvoorbeeld een baby merkt aan zijn moeder dat zij blijer wordt van de Behager dan van kwaadheid. Doordat kwaadheid lang wordt onderdrukt kan het voorkomen dat iemand later niet eens meer weet dat de kwaadheid in hem/haar zit.

Wanneer we ons bewust worden van onze primaire ikken, wordt er een Bewust Ego geboren en deze laatste kan het geleidelijk overnemen van de primaire ikken.
Bewust Ego is dat deel in ons dat voortdurend verandert naarmate wij ons bewuster worden van onze verschillende ikken inclusief onze Innerlijke Criticus. Het Bewust Ego kiest uiteindelijk wanneer welke ik wordt toegelaten.

Hoe hiermee om te gaan?

Wij denken vaak dat wij onze primaire ikken en de Innerlijke Criticus zelf zijn. Vaak wordt ons leven bepaald door de Perfectionist, de Drammer, etc. Deze verzameling primaire ikken zijn ons Handelende Ego en als deze de leiding neemt dan worden wij geregeerd door de meest sterke ik van dat moment. En onze verstoten ikken zoals de Kwaadheid, de Grensbepaler, het Onverantwoordelijke kind, etc. hebben we verstopt, weggeduwd.

Wanneer we ons bewust worden van de verschillende ikken, dan kunnen we ons los gaan maken hiervan en ook de verstoten ikken toe gaan laten. Vanuit het Bewust Ego nemen we het roer weer in eigen hand en bepalen we de route zelf. Het is niet mogelijk om onze verschillende ikken en Innerlijke Criticus te verwijderen, hoe meer je dit probeert, hoe sterker deze wordt. Als we onze tegenstellingen in onszelf herkennen, dan kunnen echt zelf kiezen wat we willen in ons leven. Het Bewust Ego is je ware zelf en deze wordt niet gedomineerd door een ik of een groepje ikken. Het Bewust Ego heeft alle tegenstellingen in zich. Zodra een van de primaire ikken teveel zeggenschap krijgt verdwijnt het Bewuste Ego weer. De primaire ikken doen dit om je te beschermen wanneer je kwetsbaar bent.

Oefeningen om je bewust te maken van jouw Innerlijke Criticus

Als je de oefeningen direct opvolgt dan voel jij je weer evenwichtig. Je kunt veel gemakkelijker zelf richting aan je leven geven. Je hebt weer energie en levenslust. Je leeft jouw verlangen.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de oefeningen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Pas de volgende oefeningen toe om meer balans in jezelf te krijgen door je bewust te worden van jouw Innerlijke Criticus en begin nú!!!

Oefeningen

In de volgende oefening leer je de oorsprong van je innerlijke Criticus kennen.

1. Bekijk de uitspraken uit de eerste blog bij de oefeningen die je hebt opgeschreven en vraag je bij elke uitspraak het volgende af. Wie heeft deze uitspraak eerder gedaan in je leven?

2. Schrijf je moeders meest gebruikte kritische uitspraken over jou op. Doe dit ook voor je vader.

3. Op welke manier oordeelden jouw moeder en je vader over anderen? Schrijf hun meest kritische opmerkingen over anderen op.

4. Schrijf de ergste eigenschappen op die iemand kon hebben volgens klasgenoten van de middelbare school studiegenoten, vrienden etc.

In de volgende oefening ontdek je jouw primaire en verstoten ikken. Dit is van belang om jouw Bewust Ego te ontwikkelen zodat je jouw innerlijke Criticus en verschillende ikken tot bondgenoten kan maken.

5. Om je primaire ikken te ontdekken zoek je eerst naar je verstoten ikken. Denk aan iemand in je leven aan wie je echt een hekel hebt, van wie je rode vlekken in je nek krijgt, bij wijze van spreken. Stel je die persoon voor en bedenk wat jij aan die persoon veroordeelt. Bijvoorbeeld: je vindt de vriendin van je broer niet zo aardig. Je vindt dat zij zich veel te afhankelijk van anderen opstelt en verlangt dat anderen voor haar zorgen. Jouw verstoten ik is dus je afhankelijke kind. Als je dit achterhaald hebt dan heb jij jouw verstoten ik ontdekt.

6. Nu ga je jouw primaire ik ontdekken, dit is het tegenovergestelde van je verstoten ik. Jouw karakter is tegenovergesteld aan dat van de vriendin van je broer. Jij bent zelfstandig en onafhankelijk. Je hebt dus een heel onafhankelijke zelfstandige primaire ik.

7. Probeer nu te ontdekken wanneer die onafhankelijke ik ontstaan is in je leven. Hoe heeft het jouw kwetsbare kind beschermd? Misschien was het wel chaos bij jullie thuis en heeft jouw onafhankelijke zelfstandige ik je gered door uit te zoeken hoe jij het alleen kon redden.

Je begint nu een onderscheid te maken tussen jezelf en je primaire ikken, je maakt je meer los van je primaire ikken en je ontwikkelt een Bewust Ego. Hierdoor is er minder kritiek nodig om je primaire ikken te steunen en komt de Innerlijke Criticus wat meer op afstand van jou te staan.

Resultaat: MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Succes!

Ik heb hiervoor gebruikt gemaakt van het boek: De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone.

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s