Gedachten, Innerlijke Criticus, blokkades, ontwikkeling, groeien, losmaken, balans

Maak van die kritische stem in je hoofd een bondgenoot en krijg weer balans

Ik had eindelijk besloten die ene opleiding te gaan doen. Ik had er heel veel zin in en was behoorlijk gemotiveerd. Maar zodra ik het besluit genomen had, spookten er allemaal gedachten door mijn hoofd. Gedachten zoals: het gaat me nooit lukken, deze opleiding is veel te hoog gegrepen voor mij.

Door deze gedachten twijfelde ik of ik deze opleiding wel moest gaan volgen. Ik baalde dat dit gebeurde omdat ik dit eigenlijk al jaren wilde gaan doen en nu eindelijk de knoop had doorgehakt. Nu was ik weer aan het twijfelen en kwam maar niet tot een besluit. Wat moest ik doen?

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin? Dat je iets wilt gaan doen, iets wat een uitdaging voor jou is omdat dit een nieuwe kans is om weer te groeien en jezelf te ontwikkelen?
En dat je gedachten jou weer aan het twijfelen brengen of je deze uitdaging wel aan moet gaan? Met deze gedachten is jouw kritische innerlijke stemmetje aan het woord, ook wel de Innerlijke Criticus genaamd.

In een aantal blogs ga ik het hebben over deze Innerlijke Criticus in jouzelf. Ik leg uit waar deze kritische stem c.q. Innerlijke Criticus vandaan komt, hoe de Innerlijke Criticus te werk gaat en hoe je deze Innerlijke Criticus naar een positieve stem kunt ombuigen zodat je er minder last van hebt.

Hoe ontstaat de Innerlijke Criticus?

De Innerlijke Criticus bekritiseert ons en haalt onze eigenwaarde naar beneden. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat deze kritische stem een stem in onszelf is, die ons de gehele dag door beoordeeld en veroordeeld. De Innerlijke Criticus blijft altijd bij ons, we komen er nooit vanaf maar we kunnen er wel mee leren omgaan. En we hebben ook allemaal een stem in ons die anderen bekritiseert en dat is de Rechter, een andere innerlijke ik.

Terwijl je opgroeit hebben je ouders en andere opvoeders zoals leraren e.d. het doel om jou te leren een goede indruk te maken, je te gedragen zoals het hoort waardoor je slaagt in het leven. Deze opvoeders geven je dus allerlei boodschappen mee om dit voor elkaar te krijgen en zo schaamte en pijn te vermijden. Als gevolg hiervan ontwikkelt zich al vroeg in onze jeugd een stem in ons die je als echo kunt zien van hetgeen onze opvoeders en ouders ons steeds meegeven. Dit is een ik, een afzonderlijke sub persoonlijkheid (de Innerlijke Criticus) die ons bekritiseert nog voordat onze ouders dat kunnen doen.

Deze Innerlijke Criticus is nooit tevreden te stellen, nooit! Hoe je ook naar hem luistert en wat je ook aan jezelf probeert te veranderen, hoe sterker de Innerlijke Criticus wordt. We moeten afleren om dit spel van de Innerlijke Criticus mee te spelen.

Jij bent niet je Innerlijke Criticus!

Stel je volgt dus die opleiding die je al zo lang wilde doen. Op een avond heb je besloten om een keer met een vriendin naar de bioscoop te gaan en even niet te werken aan een komend tentamen. Nadat je ’s avonds weer thuis gekomen bent, vaart de Innerlijke Criticus in jouw hoofd behoorlijk uit. Hij zegt dat je ongedisciplineerd bent, dat je in deze opleiding ook weer mislukt, dat het helemaal niets wordt met jou. Zulke gedachten houden alle persoonlijke groei tegen. Wanneer je beseft dat dit de stem van jouw Innerlijke Criticus is, dan kun je keuzes gaan maken.

De Innerlijke Criticus weet alles van ons, al onze fouten en tekortkomingen en zet dit meedogenloos in. Stopwoorden van de Interne Criticus zijn: fout, moeten en niet moeten. Uitspraken van de Interne Criticus zijn:

•  Wat er mis is met jou is….
•  Je bent niet om aan te zien.
•  Je heb dat fout aangepakt.
•  Je bent een mislukkeling.
•  Je deugt nergens voor.
•  Je bent veel te dik.
•  Je moet dat niet doen, je moet dat niet zeggen.
•  Je bent hartstikke dom.
  Mensen denken dat jij slim bent, maar je valt vanzelf door de mand.

Functie van de Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus wil dat je succesvol bent, je aanpast aan de omgeving en voldoet aan de eisen die de omgeving aan je stelt. Daarom probeert de Innerlijke Criticus jou veiligheid en bescherming te bieden en je schaamte en pijn te besparen. Dit uit zich onder andere door jou ervan te weerhouden risico’s te nemen. De Innerlijke Criticus weet echter niet van ophouden en groeit door totdat hij onbeheersbaar wordt en ons ondermijnt. En dan is het problematisch want dan krijg jij een rotgevoel over jezelf. Je wordt ook steeds banger om fouten te maken en kan daarmee faalangst ontwikkelen bij jezelf, je creativiteit kan hierdoor gedood worden en je kunt zelfs depressief raken.

Oefeningen om je bewust te maken van jouw Innerlijke Criticus

Als je de oefeningen direct opvolgt dan voel jij je weer evenwichtig. Je kunt veel gemakkelijker zelf richting aan je leven geven. Je hebt weer energie en levenslust. Je leeft jouw verlangen.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de oefeningen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Pas de volgende oefeningen toe om meer balans in jezelf te krijgen door je bewust te worden van jouw Innerlijke Criticus en begin nú!!!

Oefeningen

Het kan prettig zijn om met twee of meerdere mensen samen te werken aan het bewust worden van je Innerlijke Criticus. Het is mooi om jullie Innerlijke Criticus met elkaar te vergelijken. Raak je overstuur van de oefeningen, houd er dan mee op en overweeg professionele hulp in te schakelen.

1. Let eens drie dagen op dingen die je zegt of voelt over jezelf. Dit kunnen dingen zijn over je lichaam, maar ook over je gedrag. Bijvoorbeeld: Ik ben ongedisciplineerd omdat ik liever een avond naar de film ga, dan mijn tentamen voor te bereiden.  Of ik heb vanavond weer eten bij de snackbar gehaald en dat is heel stom want ik ben al veel te dik. Dit komt allemaal van de Innerlijke Criticus af. Wat heeft jouw Innerlijke Criticus de hele dag over jou te zeggen? Wat is er mis met jou, wat heb je fout gedaan?

2. Zet nu alles wat de Innerlijke Criticus in je hoofd zegt ook op papier.

3. Vergelijk nu hetgeen je gehoord en opgeschreven hebt eens met dat van de anderen. Dit met elkaar bespreken haalt het venijn van jouw Innerlijke Criticus al wat meer weg. Er zullen veel overeenkomsten zijn in het commentaar van de Innerlijke Criticus. De overdrijvingen en onjuistheden van andermans Criticus heb je veel sneller in de gaten dan die van jezelf. Hiermee helpen jullie elkaar om je meer bewust te worden van de Innerlijke Criticus en je ervan los te maken.

4. Teken, schilder of boetseer nu jouw Innerlijke Criticus en geef hem een naam. Sommige Innerlijke Critici lijken op je moeder, vader, broer of zus of juist op een dier. Het mag allemaal. Dit maakt je Innerlijke Criticus concreet en je zet hem fysiek meer buiten jezelf.

Kortom:

•  Je Innerlijke Criticus is al vanaf je prille jeugd bij je om jou te
beschermen en veiligheid te geven.

•  Je bent niet je Innerlijke Criticus.


•  Je Bewust Ego is je ware zelf en van hieruit kun jij je meer bewust
gaan worden van je Innerlijke Criticus en je los gaan maken.


•  Doe de oefeningen om je bewust te maken van je Innerlijke Criticus.

Resultaat: MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Succes!

Ik heb hiervoor gebruikt gemaakt van het boek: De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone.

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s