Aanval, Innerlijke Criticus, tegenstellingen in jezelf

Een aanval van de Innerlijke Criticus en hoe je ermee om kunt gaan. Deel 4

Vanochtend werd ik wakker met hoofdpijn. Onmiddellijk was er de Innerlijke Criticus (de kritische stem in je hoofd)  die me vertelde dat ik dan gisterenavond maar op tijd naar bed had moeten gaan.  

Later op de dag gaf ik voorzichtig mijn mening in een werkoverleg  over het aannemen van nog een medewerker. Mijn collega’s waren het absoluut niet met mij eens. De Innerlijke Criticus zei me dat ik me beter stil had kunnen houden, dat wat ik gezegd had nergens op sloeg…

De gehele dag door worden wij bekritiseerd door onze Innerlijke Criticus. Bij de een is hij meer aan het woord dan bij de ander, maar hij is er altijd. De Innerlijke Criticus is behoorlijk intelligent en heeft overal zijn informatie over ons vandaan gehaald. Lezen wij een boek dan heeft hij het natuurlijk ook gelezen, volgen wij een cursus of opleiding, hij ook. Uit alle kennis die wij opdoen, haalt de Innerlijke Criticus  alles wat we moeten en niet mogen. Hij wil immers dat we veilig en succesvol zijn.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin? Dat je de gehele dag door kritiek hoort op hoe jij doet en hoe jij bent? Soms kan je dat behoorlijk uit balans brengen en zelfs wat onzeker maken.
In mijn vorige blogs heb ik het gehad over:

• Hoe de Innerlijke Criticus ontstaat in je leven en wat zijn functie is.
• De verschillende ikken in relatie tot de Innerlijke Criticus.
• De visie die de Innerlijke Criticus heeft op ons lichaam en hoe hij deze als
absolute waarheid verkondigt.

Nu vertel ik meer over hoe je met een aanval van de Innerlijke Criticus kunt
omgaan.

 

Redenen waarom de Innerlijke Criticus ons aanvalt en hoe we hiermee om kunnen gaan

 

Afkeuring en veroordeling

Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun Innerlijke Criticus omdat ze, bezig zijn de veroordelende Rechter (een stem in ons die anderen bekritiseert) over anderen te spelen. Loop je echter tegen tegenslag aan in je leven, dan slaat de Innerlijke Criticus toe. Zo kunnen afkeuring en kritiek van anderen je onzeker maken en dan ben je ontvankelijk voor een aanval van de Innerlijke Criticus. Want een van de belangrijkste doelen van de Innerlijke Criticus is jou te behoeden voor kritiek door ons zelf als eerste kritiek te geven.

Het is van belang dat jij beseft dat niet jij kritiek op jezelf hebt, maar dat jouw Innerlijke Criticus kritiek op je heeft. Dat is de stap die je mag leren nemen. We mogen leren om terug te komen in ons Bewuste Ego (dat deel in ons dat voortdurend verandert naarmate wij ons bewuster worden van onze verschillende ikken inclusief onze Innerlijke Criticus) en te zeggen dat jij dat niet bent die jou bekritiseert. Het is je Innerlijke Criticus.

Wanneer je leert om te gaan met de veroordelende Rechter van buitenaf kun je het probleem misschien oplossen, maar dan begint voor jou het bewust worden van de Innerlijke Criticus. Het is van belang om je daar los van te gaan maken.

Je kunt naast openlijke kritiek ook veel subtielere kritiek ontvangen. Je partner komt bijvoorbeeld thuis en vraagt of je nog tijd gehad hebt om zijn schoenen bij de schoenmaker op te halen. Het gaat om het gevoel achter de vraag. Misschien vindt je partner wel dat je hem/haar te weinig aandacht geeft. Dit is stilzwijgende kritiek en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn.

Stress

Stress ontstaat onder andere als we vermoeid zijn, we zijn dan kwetsbaarder en dan slaat de Innerlijke Criticus toe. Hieronder zit de basispaniek dat we niet veilig zijn in de wereld.

Verstoten ikken

Wanneer een van onze verstoten ikken (een verstoten ik is een ik die wordt onderdrukt en niet wordt toegelaten in ons bewuste leven) losbreekt zijn we ook ontvankelijk voor een aanval van de Innerlijke Criticus. Bijvoorbeeld: je bent behoorlijk te keer gegaan tegen je collega die voor de zoveelste keer te laat komt op het werk. ’s Nachts valt de Innerlijke Criticus je hierover aan. Een mooi tijdstip voor de Innerlijke Criticus omdat we dan kwetsbaar zijn en niet over onze normale verdedigingsmechanismen beschikken. De Innerlijke Criticus veroordeelt je zo hard, zodat hij de verstoten ik weer terugstopt in het verdomhoekje en hij de boel weer onder controle heeft.

Door te gaan erkennen dat je verstoten ikken in je hebt en deze ook toe te laten, begin je te leren omgaan met het feit dat ieder mens en dus ook jij tegenstellingen in zich heeft.

Onbekende situaties

Als we aan een nieuwe baan beginnen, emigreren of gewoon een simpele reis maken kan dit ons kwetsbaar maken. We begeven ons op onbekend terrein en als wij niet weten om te gaan met die kwetsbaarheid of ons er niet van bewust zijn dan kan de Innerlijke Criticus toeslaan.

Tegenslag

Je baan kwijt raken of je partner verlaat je. Dit zijn allemaal situaties waarbij je een onzekere financiële situatie tegemoet kan gaan. De Innerlijke Criticus is altijd bang om verlaten te worden en als de dood voor financiële moeilijkheden. Hoe groter de paniek van de Innerlijke Criticus, hoe heftiger zijn aanval op ons.

We kunnen de redenen voor de aanvallen van de Innerlijke Criticus achterhalen. We ontdekken dan de zachte en doodsbange kern en deze gaat schuil achter de keiharde aanvaller.


Bepaalde mensen roepen bij jou een aanval van de Innerlijke Criticus op

Is er iemand in jouw omgeving die bij jou consequent een aanval van de Innerlijke Criticus bij je oproept? Dan werkt er in de relatie tussen jou en die ander iets averechts. De ander kan een van jouw verstoten ikken in zich dragen. Dit is met name het geval als jij je altijd minder voelt dan die ander als je in zijn/haar gezelschap bent. Bijvoorbeeld in het gezelschap van een vriendin van jou, heb je altijd het gevoel dat je minder bent. Je overschat haar. De eigenschap die je bij de ander overschat kan jouw verstoten ik zijn. Het kan ook zijn dat de ander een herinnering in je oproept van een van de mensen uit je jeugd met veel macht over jou. Dan reageert de Innerlijke Criticus uit een behoefte om jou veiligheid te bieden. Denk erover na wat het is en gebruik zo de desbetreffende persoon die dit minderwaardigheidsgevoel bij jou oproept als leraar.

Omgaan met een Innerlijke Criticusaanval

Onderzoek bij jezelf wanneer je het meest vatbaar bent voor een aanval van de Innerlijke Criticus. Dit kan zijn als je al even niets gegeten hebt of bijvoorbeeld ’s nachts.  Zet dan ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, een dagboek schrijven of iets anders in. Ga iets doen om in ieder geval die aanval te vermijden want dan breng je de paniek van de Innerlijke Criticus tot bedaren en voel jij je minder kwetsbaar.

Mochten je aanvallen met stress te maken hebben, bekijk dan de spanningen in je leven en breng daar verandering in. Dat kan door bijvoorbeeld je leven efficiënter in te richten en andere prioriteiten te gaan stellen. Wat verwacht de Innerlijk Criticus allemaal van jou en moet jij daar persé gehoor aan geven of heb jij zelf andere wensen? Je mag jezelf toestemming geven om te zijn wie je wilt zijn. Laat het masker vallen en wees jezelf. Vergelijk jezelf niet meer met anderen. Zo ontneem je de Innerlijke Criticus steeds meer van zijn gezag en wordt jij verantwoordelijk voor hoe jij wilt zijn en welke richting je op wilt.


Oefeningen om met de Innerlijke Criticusaanvallen om te gaan

Als je de oefeningen direct opvolgt dan voel jij je weer evenwichtig. Je kunt veel gemakkelijker zelf richting aan je leven geven. Je hebt weer energie en levenslust. Je leeft jouw verlangen.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de oefeningen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Pas de volgende oefeningen toe om meer balans in jezelf te krijgen door je bewust te worden van jouw Innerlijke Criticus en begin nú!!!

Oefeningen

In de volgende oefeningen zie je wanneer je aangevallen wordt en leer je dit beter op te vangen. Het is het beste om alles uit de oefeningen op te schrijven dan krijg je echt in- en overzicht.

1. Welke mensen in jouw leven roepen bij jou een Innerlijke Criticusaanval op? Doe je ogen dicht en zie de laatste keer voor je dat jullie bij elkaar waren of elkaar spraken. Wat heeft hij/zij precies gezegd of gedaan dat jou een rotgevoel gaf? C. Hoe heb jij gereageerd? Wat gebeurde er? C. Kun je het verband leggen tussen de Innerlijke Criticusaanval en wat er tegen je werd gezegd? D. Zijn er situaties waarbij dit ook met anderen gebeurt?

2. Bekijk de komende 3 dagen de aanvallen van de Innerlijke Criticus goed. Probeer nadat de aanval voorbij is en jij je weer beter voelt te begrijpen wat de oorzaak is geweest. Komen ze voor op een bepaalde tijd op de dag of door een bepaalde persoon? Kreeg je kritiek? Stond je onder druk? Zei iemand iets bepaalds tegen je? Onderzoek wat er precies gebeurde.

3. Wat is het patroon van jouw Innerlijke Criticusaanvallen? Hoe zou jij een ander aanraden hiermee om te gaan? Het advies dat jij aan de ander geeft is ook op jouzelf van toepassing. Mocht je tijdens dit proces merken dat de Innerlijke Criticus het van je overneemt, stop hier dan mee en ga later weer verder.

Kortom:

• Besef dat niet jij kritiek op jezelf hebt, maar je Innerlijke Criticus. Neem afstand van      deze Innerlijke Criticus.

• Accepteer dat je primaire ikken en je verstoten ikken er zijn, dat jij tegenstellingen in  jezelf hebt. Dan word je compleet en bepaal jij wat gebeurt in jouw leven.

• Onderneem iets wanneer je een aanval van de Innerlijke Criticus aan voelt komen. Ga   aan yoga doen, lees een boek, doe een meditatie zodat je de paniek van de Innerlijke        Criticus tot bedaren brengt.

MEER BALANS IN JEZELF, JE LEEFT VOLGENS JOUW BELANGRIJKE WAARDEN, JE KUNT STEEDS GEMAKKELIJKER KIEZEN WAT VOOR JOU BELANGRIJK IS EN WAT NIET.

Succes!

Ik heb hiervoor gebruikt gemaakt van het boek: De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal & Sidra Stone.

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415.
Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s