Meer balans tussen werk en privé zodat jij weer rust en overzicht ervaart. Stap 5

Ach kun jij deze klus van mij overnemen? Ik red het niet deze op tijd af te krijgen. Zo stond een collega bij mijn bureau. Ik hoorde mijzelf al weer vragen wanneer het af moet zijn waardoor ik natuurlijk al voor de helft ja had gezegd tegen hem. Maar ik had me toch voorgenomen dat ik niet meer overal meteen ja op zou zeggen? Dat blijkt dus in de praktijk best moeilijk… Vervolgens hoor ik mezelf zeggen tegen de collega dat ik er even over na wil denken omdat ik zelf nog genoeg te doen heb.
Een dag later kom ik er bij de vragende collega op terug. Ik vertel hem dat ik even goed gekeken heb wat ik zelf nog aan taken en klussen heb liggen en dat ik helaas geen tijd heb om de klus van hem over te nemen.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij dat jij in de vorige stappen een keuze hebt gemaakt en dat je toch weer ja zegt tegen klussen die je niet meer zou moeten doen? Merk jij ook dat je toch nog weer geneigd bent om aan de verwachtingen te voldoen? Ben jij constant bezig om alle ballen in de lucht te houden op je werk en in je gezin? Weet jij eigenlijk niet meer waar jij staat? Ben je continu moe en voel jij je niet meer opgeladen na je vakantie? Wil je weer lekker in je vel zitten, uitgerust zijn en overzicht hebben? Dan is het tijd om hier direct wat aan te gaan doen.

9 Stappen naar meer balans tussen werk en privé voor rust en overzicht

Als je mijn 9 stappen direct opvolgt dan levert dat jou een avontuurlijker leven op met nieuwe ervaringen, inzichten en uitdagingen. Je voelt je meer betrokken bij alles wat je doet en stelt prioriteiten in je werk en je privéleven. De liefde laait weer op tussen jou en je partner en ook je gezondheid is beter. Kortom je wordt weer de regisseur van je eigen leven.

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de stappen:

MEER ENERGIE, BALANS, LIEFDE EN GEZONDHEID IN JE LEVEN

In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen, https://ja-balans.nl/blogs-2/, hoe je in kaart kunt brengen hoeveel tijd je aan je werk, aan je partner/gezin en aan jezelf besteedt. Vervolgens heb je bepaald wat jij belangrijk vindt in je werk en in je privéleven. Uiteindelijk heb je gerankt wat jij het belangrijkste vindt in je werk en in je privé en dit heb je op een schaal van 1 tot 10 ingevuld. Tevens heb je de belangrijkste items hoger gezet op de schaal omdat je het nog meer wilt gaan leven en je hebt gekeken naar welke talenten jij inmiddels al in huis hebt.  Tijd voor de volgende stap.

Pas de volgende stap toe om meer balans tussen je werk en je privé te brengen en wel direct, nú!!!

Nu ga je bekijken wat nog wel en wat niet meer bij jou past. Dus stap 5 is:

Kies nu wat je wel wilt doen en wat je niet meer gaat doen

Je hebt nu bepaald wat je het liefst of meest belangrijk vindt in je leven met je partner en in je werkzaam leven. Kunnen deze keuzes naast elkaar bestaan? Dat kan als je gaat kijken wat je in het vervolg wel doet en wat je niet meer wilt doen. Nu ga je kijken wat bij deze doelen nog wel aan activiteiten hoort en wat niet meer. Bijvoorbeeld:  Bij mezelf losmaken van het werk kan ik nu niet meer steeds: “Ja, geef maar aan mij.” zeggen wanneer een ander vraagt ad hoc zaken over te nemen. Dan kom ik nl. in tijdnood. Ook zal ik goede afspraken maken wanneer ik wel en niet werk in mijn vrije tijd. Dus het wordt tijd om nee te leren zeggen. In balans leven is onder andere een kwestie van keuzes maken, steeds opnieuw. Dit geldt voor je relatie met je partner/gezin en in je werk. Bekijk wat nu bij jou past en wat niet meer.

Wat hoort nog wel aan activiteiten bij jouw keuzes?
Bepaal dit en schrijf deze op zodat je een echte afspraak met jezelf hebt

Voorbeeld figuur 5.1

Welk gedrag hoort nog wel bij mij Welk gedrag hoort niet meer bij mij
Bij nee zeggen: goed bedenken wanneer je nee zegt en weten voor jezelf waarom je dit zegt. Niet meer automatisch ja tegen alles en iedereen zeggen en niet meer alles aannemen.
Bij mezelf losmaken van het werk: goede afspraken maken wanneer ik wel en niet werk in mijn vrije tijd, nee zeggen. Niet meer constant op mijn werktelefoon kijken naar de mail, veel ad hoc werk thuis doen, steeds bereikbaar zijn.

Nu vul jij in onderstaande tabel in wat nog wel en wat niet meer qua gedrag en activiteiten bij jouw doel (en) hoort. Ook hier kun je weer vragen aan je partner en/of collega met wie je een goede klik hebt om je te helpen. Let op: dit kan op weerstanden in je omgeving stuiten. Maar jij leeft jouw leven maar een keer.

Figuur 5.2

Welk gedrag hoort nog wel bij mij Welk gedrag hoort niet meer bij mij

Kortom:

Kies voor een leven in balans zodat je meer rust en overzicht ervaart
 
Maak keuzes welk gedrag wel hoort bij jouw doelen
 
Maak keuzes welk gedrag niet meer bij jouw doelen hoort
 
Vraag je partner/collega om jou te helpen met het naleven van dit nieuwe gedrag
 

Resultaat: MEER ENERGIE, BALANS, LIEFDE EN GEZONDHEID IN JE LEVEN

Succes!

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar http://info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het eerste gesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s