Boekbalans: Verlangen naar verbinding Er echt bij horen en de moed om alleen te staan

Durf te zijn wie je bent, maskers laten vallen, bij jezelf horen, grenzen aangeven

Herken jij dat je niet voor je mening in een groep durft uit te komen omdat je bang bent dat je daardoor buiten de groep komt te staan? Maar aan de andere kant heb jij wel jou eigen mening en die wil je trouw blijven…

Een collega vertelde eens dat zij van haar kinderen eist dat ze met Oud & Nieuw bij haar komen. Dat verplicht ik ze, waren letterlijk haar woorden. Mijn haren gingen recht overeind staan bij deze uitspraak. Alles in mij verzette zich, want ik houd niet van het eisen en verplichten dat ik persé bij familie op een feestdag moet komen. Hoezo verplicht? Het zijn volwassen mensen, die kun je toch niets meer verplichten? Je mag toch zelf je keuzes maken in hoeverre jij hecht aan familie om je heen tijdens feestdagen? Hoe kun je hier nou mee omgaan? Ik heb hier eerder al eens een blog over geschreven, zie
https://ja-balans.nl/2017/12/14/leven-in-verbinding-met-jezelf/

Ik las hierover het boek van Brené Brown: Verlangen naar verbinding. Er echt bij horen en de moed om alleen te staan. Brené Brown is hoogleraar aan de Universiteit van Houston en doet onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken zoals authenticiteit, moed, kwetsbaarheid en schaamte.

Dit boek Verlangen naar verbinding was voor mij een antwoord op mijn vraag hoe je erbij kunt horen en toch je mening kunt geven! Brené Brown heeft het in dit boek over het verlangen om echt bij andere mensen te horen, echt contact met anderen te hebben, maar ook om op een eerlijke en respectvolle manier voor jouw mening uit te komen ook als dat betekent dat je alleen staat. Zij zegt: “Bij jezelf horen betekent je geroepen voelen om alleen te staan – om de wildernis van onzekerheid, kwetsbaarheid en kritiek te trotseren”. Brené Brown geeft een aantal tips in dit boek wat je kunt doen om erbij te horen als ook om moed te ontwikkelen om voor je mening uit te durven komen. Ik deel deze met jou.

7 Tips om erbij te horen en je eigen mening te geven

1. Grenzen: leer grenzen stellen, hieraan vasthouden en deze ook te respecteren van anderen. Dit kan angst opleveren dat de anderen  je niet aardig vinden of dat je mensen teleurstelt, maar houdt hieraan vast. Leer nee zeggen. Wanneer je niet weet bij een ander wat zijn/haar grens is dan vraag je daarnaar.

2. Betrouwbaarheid: leren om voor je mening uit te komen. Zeg niet te veel toe en beloof niet te veel om het anderen naar de zin te maken. Zeg desnoods dat je even over iets na wilt denken om zo uiteindelijk op een vriendelijke maar duidelijke manier nee of ja te zeggen. Heb je gedaan wat je hebt gezegd?

3. Verantwoordelijkheid: je eigen fouten onder ogen zien, je excuses aanbieden en het goed maken. De uitdaging hierin is het om een ander niets te verwijten, maar je ook niet te schamen.

4. Vertrouwelijkheid: leren om ontboezemingen van anderen voor je te houden, zien wat je wel en wat je niet kan doorvertellen. Stop verbinding te leggen door te roddelen over een ander, door een gedeelde vijand of door verhalen over een ander door te vertellen die jou in vertrouwen zijn verteld.

5. Integriteit: kies voor moed boven gemak. En kies voor wat juist is boven leuk, snel of gemakkelijk. Breng jouw waarden en normen (niet die van je ouders of wie dan ook, maar die van jou) in praktijk. Dit kan natuurlijk moeilijk zijn en je tijdelijk buiten de groep plaatsen, maar blijf trouw aan jezelf want dan hoor je bij jezelf en dat is het allerbelangrijkste.

6. Niet oordelen: vraag om wat je nodig hebt en de ander kan jou vragen om wat hij/zij nodig heeft. Veroordeel jezelf en de ander niet omdat jij of de ander hulp nodig hebt. Laat het los om alles “even” voor een ander op te lossen om zo eigenwaarde te krijgen. Dit vereist eerlijk zelfonderzoek.

7. Ruimhartigheid: leer grenzen te stellen waardoor je ruimhartig kunt zijn in je gedachten over anderen. Wees duidelijk en eerlijk tegenover anderen wat voor jou wel en niet oké is.

Kortom als je deze tips kunt toepassen dan kom je al een heel eind  zodat je in ieder geval bij jezelf hoort en jezelf trouw blijft! Het boek is echt een eyeopener en ik raad je echt aan dit te lezen om nog meer bij jezelf te gaan horen.

 Ik zou het leuk vinden als je een reactie op dit artikel wilt geven. Hoe doe jij dat jezelf trouw blijven en toch ook echt in contact met de anderen blijven? Geef je reactie onder aan deze bladzijde.

Ben jij enthousiast geworden maar wil je dit niet alleen doen? Kun je wel wat hulp gebruiken?  Graag wil ik je hierbij helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het eerste gesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s