Boekbalans: Maak kennis met je innerlijke familie. Haal het beste uit jezelf en anderen van Arienne Klijn

Boek Maak kennis met je innerlijke familie

Bij de uitnodiging van je moeder om 1e Kerstdag met je familie door te brengen, durf je niet aan te geven dat je liever iets anders wilt doen dan met je familie Kerst te vieren. Terwijl je 1e Kerstdag tussen je familie zit, zie je dat ze totaal geen aandacht voor jou hebben en als je dan wat zegt zeggen ze dat jij je niet moet aanstellen of ze reageren helemaal niet. Je houd maar weer je mond. Je zou liever ergens anders zijn.  

Herken jij dit dat je niet durft te zeggen wat je denkt en niet durft te doen wat je werkelijk wilt? Hoe kun je omgaan met afwijzing? Hoe komt dit? Om hier achter te komen is het handig om te weten hoe je op situaties, die zich voordoen, reageert en waarom je zo reageert.

Ik las hierover het boek van Arienne Klijn: Maak kennis met je innerlijke familie. Haal het beste uit jezelf en anderen. Arienne Klijn is psychologe en traint en coacht mensen.

In dit boek Maak kennis met je innerlijke familie leer je jezelf kennen aan de hand van je innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje. Wanneer je weet hoe jouw innerlijke familie reageert leer je wie van de familie welke behoefte heeft. Wanneer je daaraan tegemoet komt geeft dit jou meer rust, ontspanning, zelfvertrouwen en balans. 

De vier personen (archetypen) die jouw innerlijke familie verbeelden staan voor jouw kwaliteiten, behoeften, waarden en drijfveren.
Het meisje vertegenwoordigt je gevoel, zij is jouw kwetsbare, zachte kant, zij zoekt verbinding en is open. Schaduwkanten: overgevoelig, onzeker, gespannen, angstig, slachtoffer, verwend nest, prinsessengedrag, jaloers, etc.
Het jongetje staat voor je wilskracht, je energie en je inspiratie, hij is speels en avontuurlijk. Schaduwkanten: recalcitrant, verongelijkt, opschepper, brutaal, dwars, driftig, egoïstisch, etc.
De vrouw vertegenwoordigt je realisme en zij zorgt vanuit eigenwaarde goed voor zichzelf en anderen, tevens is zij wijs en accepterend. Schaduwkanten van de vrouw: zwaarmoedig, verstikkend, haatdragend, negerend, ondervoed, onwetend, deprimerend, wraakzuchtig, etc.
De man staat voor je denkvermogen en je daadkracht, hij is resultaatgericht en analytisch. Schaduwkanten van de man: keihard, patser, killer, veroordelend, stijfkop, rechtlijnig, lafaard, held op sokken, twijfelachtig, etc.
Iedereen heeft deze vier stijlen in zich.

Schrijf je goede kwaliteiten eens op. Kijk ook naar de goede kwaliteiten zoals hierboven bij de vier familieleden beschreven. Welke herken jij ook bij jezelf?

Kies nu bij ieder familielid een plaatje in je hoofd. Dus bij de man bijvoorbeeld een krijger. Dit maakt het eenvoudiger om in een bepaalde situatie voor het gedrag van een van deze vier familieleden te kiezen. Ga hier eens mee spelen en oefenen.

Nu ga je benoemen wat het probleem is waarmee jij worstelt. Bijvoorbeeld je durft niet te zeggen wat je denkt.
Beleef je positieve en negatieve gevoelens bewust en accepteer deze ook. Hierdoor word je sterker en krijg je rust. De verschillende familieleden staan voor:

Bepaal wat je oppakt: jongetje
Betekent:
 energie zoeken
Vraag jezelf: waar word ik blij van?

Bepaal wat je oppakt: meisje
Betekent: met gevoelens aan de slag
Vraag jezelf: bij wie kan ik me kwetsbaar opstellen?

Bepaal wat je oppakt: vrouw
Betekent: rustig zitten en reflecteren
Vraag jezelf: wat is er gebeurd, hoe geef ik dit een plek en laat ik het los?

Bepaal wat je oppakt: man
Betekent: in actie komen
Vraag jezelf: wat ga ik doen?

Kies steeds voor iedere situatie opnieuw welk gezinslid het beste naar voren gehaald kan worden. Dit kun je doen door gewoon te zeggen: “Man, kom maar naar voren”. Zie voor je welk plaatje bij de man of de andere familieleden je hebt verzonnen. Zo past jouw gedrag zich onmiddellijk automatisch aan voor die situatie. Dit lukt natuurlijk pas na enige oefening. 

Terug naar het probleem dat steeds terugkeert. Je durft niet te zeggen wat je denkt. Als jij je hierin laat leiden door je gevoelens (je innerlijk meisje) of frustraties (je innerlijk jongetje) maak jij op je familie/collega’s geen sterke indruk en krijg je niet snel wat je wilt (namelijk de moed om te zeggen wat je denkt waardoor je een bevrijdend en onafhankelijk gevoel krijgt). Bekijk als een soort regisseur op een afstand naar deze problematische situatie. Wat vind je in deze situatie belangrijk (hiermee activeer jij je innerlijke vrouw, zij weet wat echt van belang is). Kijk vervolgens naar je doelen of de dingen die jij belangrijk vindt in je leven en je werk (dit gaat over je innerlijke man, hij doet wat belangrijk is). Krijgt het innerlijk jongetje in jou wel genoeg ruimte om te spelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan waardoor hij weer energie krijgt? Mag jouw innerlijk meisje wel de emoties en teleurstellingen voelen die er zijn? Probeer oude patronen te vermijden en regisseer je innerlijke familieleden en bereik zo meer bevrijding en onafhankelijkheid.

  Je innerlijke familie verzorgen gaat als volgt.

1.     Het versterken van je innerlijke vrouw; je vrouw staat voor het kunnen accepteren, dragen en verwerken van de werkelijkheid (bijvoorbeeld jarenlange afwijzing van jou door je familie/omgeving). Zo verzorg je wat waardevol is en de rest laat je los. Accepteer wie je bent met je goede en minder goede kanten.

  2.     Het ontdekken van je eigenheid, je unieke talenten en inspiratie; de samenwerking tussen je jongetje en je vrouw. Door bewust bezig te zijn met datgene wat voor de vrouw belangrijk is en door als een jongetje plezier te maken en uitdagingen (bijvoorbeeld te gaan zeggen wat je denkt, heel voorzichtig, breng het met humor) aan te gaan.

  3.     Van jongetje naar man gaan. Met het plezier maken en uitdagingen voor het jongetje aangaan helpt je innerlijke vrouw je met de opbouw van de innerlijke mankracht.

  4.     Het goede huwelijk in jezelf sluiten. Als je innerlijke vrouw sterk is dan is de kans groot dat je innerlijke man ook sterk is en dat geeft een evenwichtig huwelijk. Hierbij is de realiteitszin en het goed doorgronden van hetgeen er speelt door de innerlijke vrouw van belang. Dan ga je het jongetje verder stimuleren zodat het proces van jongetje naar man in gang wordt gezet.

  5.     Zorg dat je innerlijke kinderen lekker kunnen spelen. De wijsheid van de innerlijke vrouw en de daadkracht van de innerlijke man zorgen ervoor dat de innerlijke kinderen in harmonie zijn met elkaar. En dit doe je door tijd te maken voor je hobby’s. Doe iets waar jij blij van wordt en waar jij van ontspant.   

Kortom als je aan de slag gaat met jouw innerlijke familie en ze meer geeft waar ze behoefte aan hebben dan ervaar jij een gevoel van bevrijding en onafhankelijkheid. Wil je meer stapsgewijs met je innerlijke familie aan het werk? Lees dan het boek van Arienne Klijn.

Ben jij enthousiast geworden maar wil je dit niet alleen doen? Kun je wel wat hulp gebruiken? Graag wil ik je hierbij helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s