Anders zijn, durven zeggen wat je denkt, vrijheid, tegen de stroom ingaan

Hoe jij weer durft te gaan zeggen wat je denkt in 5 stappen. Meer balans in jezelf doordat jij je uitspreekt, stap 2.

Jij en je partner zijn gezellig een avond uit eten met vrienden van jullie. Een van jullie vrienden stelt voor om deze zomer met elkaar gezellig op vakantie te gaan. Jij vindt dit leuk, maar je wilt niet graag kamperen en dat geef je ook heel voorzichtig aan. Je vriendin reageert onmiddellijk met: “Daar zet jij je dan maar overheen, je gaat maar gewoon mee.” Jouw man en de man van je vriendin gaan verder met plannen maken. Je voelt je helemaal klein worden en trekt je in jezelf terug.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin? Dat je omgeving je niet hoort en niet ziet? Dat je net zo goed niets kunt zeggen omdat ze toch niet naar je luisteren? Sterker nog ze praten er gewoon overheen. En herken jij dit ook uit het gezin waaruit je voortkomt dat je daar al niet gehoord en gezien werd? Dit geeft jou een heel onveilig gevoel, je durft steeds minder jezelf te zijn. Laat staan dat je durft te zeggen wat je denkt. Je trekt je steeds meer terug in jezelf en je voelt je vaak heel ongelukkig. Wil jij weer durven zeggen wat je denkt? Wil jij je weer veilig voelen en jezelf durven zijn? Wil je weer balans voelen in jezelf doordat jij je uitspreekt? Dan kun je hier direct wat aan doen door mijn stappen te volgen.

5 Stappen naar meer balans in jezelf doordat jij weer durft te zeggen wat je denkt

Als je mijn 5 stappen direct opvolgt dan voel jij je weer veilig en durf jij jezelf te zijn. Je ervaart weer vrijheid, bevrijding en onafhankelijkheid.

Deze 5 stappen gaan we in 5 blogs behandelen zodat je het jezelf rustig aan kunt leren.

De eerste stap was het bepalen of hier sprake was van een oud patroon (zie mijn vorige blog hierover: https://ja-balans.nl/blogs-2/

Het uiteindelijke resultaat na het volgen van de stappen:

MEER BALANS IN JEZELF, JE DURFT JEZELF WEER TE ZIJN, JE NEEMT RUIMTE IN, JE DOET WAT JIJ WILT

Pas de volgende stap toe om meer balans in jezelf te krijgen door weer te zeggen wat je denkt en begin nú!!!

Op naar de tweede stap!

Stap 2 Hoe kun je dit oude patroon doorbreken?

Arienne Klijn is auteur van het boek: Maak kennis met je innerlijke familie. Haal het beste uit jezelf en anderen (zie ook mijn boekrecensie over dit boek op 19 december 2018 https://ja-balans.nl/blogs-2/

Arienne Klijn gaat er vanuit dat ieder mens een volwassen vrouw, een volwassen man, een kleine jongen en een klein meisje in zich heeft.  Om oude patronen te doorbreken is het van belang om met je volle aandacht te kijken naar deze vier personen. Vervolgens bekijk je hoe je de kwetsbaarheden die je hebt opgelopen kunt helen.

De vier personen (archetypen) die jouw innerlijke familie verbeelden staan voor jouw kwaliteiten, behoeften, waarden en drijfveren. Iedereen heeft in verschillende situaties een van de onderstaande familieleden in zich.

Het meisje: vertegenwoordigt je gevoel, zij is jouw kwetsbare, zachte kant, zij zoekt verbinding en is open.
Schaduwkanten: overgevoelig, onzeker, gespannen, angstig, slachtoffer, verwend nest, prinsessengedrag, jaloers, etc. Kortom: ga met je gevoelens aan de slag en vraag aan jezelf bij wie jij je kwetsbaar op kunt stellen. 

Het jongetje: staat voor je wilskracht, je energie en je inspiratie, hij is speels en avontuurlijk. Schaduwkanten: recalcitrant, verongelijkt, opschepper, brutaal, dwars, driftig, egoïstisch, etc. Kortom: doe energievolle dingen zoals sporten, een nieuwe uitdaging, spelen en vraag jezelf af waar je blij van word en ga dat doen.

De vrouw: vertegenwoordigt je realisme en zij zorgt vanuit eigenwaarde goed voor zichzelf en anderen, tevens is zij wijs en accepterend.
Schaduwkanten van de vrouw: zwaarmoedig, verstikkend, haatdragend, negerend, ondervoed, onwetend, deprimerend, wraakzuchtig, etc. Kortom: ga rustig zitten en reflecteer. Vraag jezelf af wat er gebeurd is, hoe kun je dit een plek geven en hoe kun je dit loslaten?

De man: staat voor je denkvermogen en je daadkracht, hij is resultaatgericht en analytisch. Schaduwkanten van de man: keihard, patser, killer, veroordelend, stijfkop, rechtlijnig, lafaard, held op sokken, twijfelachtig, etc. Kortom: Kom in actie en bepaal wat je gaat doen in deze situatie.

Als jij in je jeugd niet gezien en gehoord bent in het gezin waaruit je voortkomt en je wordt nu nog steeds niet gezien en gehoord door je vrienden dan is het mogelijk dat de manier waarop jij hierop reageert vanuit het kleine meisje is. Het is het kleine verbijsterde meisje in jou dat maar niet in actie kan komen, dat stil wordt en zich terugtrekt. Je kunt dit doorbreken door het kleine meisje tot rust te laten komen en liefdevolle aandacht te geven zonder oordeel. Kijk ook naar het kleine jongetje wat je in je hebt. Deze heb je nl. nodig om weer moed te krijgen om toch uit te durven spreken wat jij denkt. Dit doe je door je kleine jongetje te laten spelen en op avontuur te laten gaan. Neem hier de tijd voor. Nu denk je misschien: “Ik heb geen klein jongetje in mij die op avontuur wil, want dat durf ik niet.” Maar ook jij hebt een kleine jongen in je met een zucht naar spelen en avonturen beleven, alleen heb je dat heel diep weggestopt. Dus ga iets creatiefs doen of sporten of iets wat je altijd al wilde doen maar nooit gedaan hebt.

Mocht dit niet meteen werken blijf dan toch volhouden zodat je zelfvertrouwen kweekt en uiteindelijk weer jezelf durft te worden.

Kortom:

Doorbreek het oude patroon door te bekijken wie van jouw familieleden reageert 

Geef aandacht aan het kleine meisje en het kleine jongetje in jou

Ga hiermee oefenen

Resultaat: MEER BALANS IN JEZELF, JE DURFT JEZELF WEER TE ZIJN, JE NEEMT RUIMTE IN, JE DOET WAT JIJ WILT, JE VOELT JE ONAFHANKELIJK

Succes!

Vind jij het moeilijk om dit vol te houden of om dit alleen te doen? Ik wil je graag helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s