
Je durft al jaren niet te zeggen wat je werkelijk denkt en vindt. Niet in het gezin waaruit je voortkomt, niet bij je collega’s en niet in je vriendenkring. Je voelt je altijd klein en onveilig. En hierdoor doe jij altijd wat de ander wil en beslist, want die ander weet immers niet wat jij wel en niet wilt? Dit is ontstaan in het gezin waaruit jij voortkomt.
Ik herken dit. In het gezin waaruit ik voortkom werd vaak wat ik zei meteen van tafel geveegd met de woorden: “Oh, maar jij doet altijd zo moeilijk.” Ik werd dan boos, maar dat hielp helemaal niets. Echt zeggen wat ik dacht deed ik niet meer.
Herken jij dit dat je niet durft te zeggen wat je denkt? Herken jij dat je daardoor altijd doet wat een ander wil? Hoe kun je hiermee omgaan? Hoe kun je ervoor zorgen dat jij weer gaat zeggen wat je denkt? Hoe kun je de schade van het niet gezien en gehoord worden weer helen?
Ik las hierover het boek van Tomas Navarro: Kintsukuroi. Accepteer je imperfecties en word een gelukkiger mens. Kintsukuroi, een Japanse methode, is de kunst van het lijmen, de kunst om je leven weer op te pakken en om emotionele wonden te genezen. Ik heb veel aan dit boek gehad en geleerd om opgelopen wonden uit mijn verleden te helen. Pas de stappen toe en je durft weer te gaan zeggen wat je denkt.
Tegenslag in je leven
Iedereen reageert anders op een tegenslag. Jij reageert anders op het feit dat je niet gezien en gehoord wordt dan bijvoorbeeld je partner. Jij trekt jezelf terug, terwijl jouw partner rustig uitspreekt wat dit niet gezien en gehoord worden met hem doet. Onze manier van reageren bepaalt hoe we tegen een gebeurtenis aankijken en in hoeverre het een impact op ons leven gaat hebben.
Het is van belang om tegenslag en pijn te integreren in je leven. Dit kun je doen door
emotionele kracht te ontwikkelen om zo de tegenslagen en veranderingen in het leven aan te kunnen. Het leven kan na een tegenslag weer opgebouwd worden. Ons lichaam heeft een geniaal reparatiesysteem in zich en onze geest is geneigd tot het herstellen van emotionele wonden.
Je durft niet te zeggen wat je vindt. Hoe kun je hier verandering in brengen?
Maak verbinding met je emotionele kracht
Emotionele kracht is het geheel aan vaardigheden, handvatten, technieken en competenties, dat ons sterker maakt en ons tegenslag het hoofd laat bieden. Deze emotionele krachten zijn aan te leren. Denk hierbij aan leren beslissingen te nemen, leren door te zetten, je zelfbeeld positiever maken, leren met anderen om te gaan. En vergeet hierbij niet om emoties een plaats in je dagelijks leven te geven, emoties te benoemen, leer je gemoedstoestand juist te interpreteren, etc.
Drie pijlers waarop emotionele kracht rust
Door emotioneel daadkrachtig op te treden gaan we anders denken en gaan we anders in de wereld staan. Hier drie fases die we doorlopen.
1. Neem afstand.
Stel bij alles wat je doet de vraag: wat is de zin van wat ik aan het doen ben?
2. Leer anders te denken, denk simpeler.
Leer denken zonder beperkingen (en dat is niet gemakkelijk!), zonder dingen te vertroebelen door angst, gemakzucht of verlangen. Onderzoek je ervaringen. Het is belangrijk om regelmatig je denkkaders, je overtuigingen en gedachten opnieuw af te stemmen op de realiteit.
3. Ga over tot actie.
Maak een actie- en werkplan waardoor het gaan doen van een actie gemakkelijker wordt. Dit is van essentieel belang om je wonden te helen.
De 15 stappen die je emotionele wond genezen
Loop niet weg bij tegenslagen. Tegenslagen zijn er altijd en vragen je aandacht. Je moet dit aanpakken, want tegenslagen lossen zich niet vanzelf op.
1. Loop niet weg bij tegenslagen.
Tegenslagen gaan niet vanzelf weg, accepteer de tegenslag en pak dit bij de wortel aan.
2. Zonder je niet af.
Praat met vrienden of gelijkgestemden zodat je nieuwe inzichten krijgt.
3. Val niet terug in machteloosheid.
Er is altijd een weg naar herstel, maar je moet er wel naar blijven zoeken.
4. Tegenslag vraagt om verandering.
Dit kan een voorlopige of permanente verandering zijn. Probeer niet hetzelfde leven te blijven leiden als voor de tegenslag, want je realiteit heeft een verandering ondergaan. Pas je wensen aan de nieuwe realiteit aan.
5. Aanvaard dat je voor een uitdaging staat.
Wanneer je een probleem ombuigt naar een uitdaging dan zet jij je emotionele krachten in.
6. Richt je op de lange termijn.
Veel beslissingen zijn op korte termijn onaangenaam, maar werpen op langere termijn vruchten af. Zorg dat je jouw doel voor ogen hebt, dat motiveert. Laat de schuldgevoelens over je verleden los, richt je op de toekomst.
7. Focus je op je korte termijn energie.
Onderneem onmiddellijk actie, neem beslissingen, onderzoek je nieuwe situatie.
8. Verander en accepteer jezelf.
Verander wat je kunt veranderen en mocht je de werkelijkheid niet kunnen veranderen: accepteer dit en maak van daaruit een nieuwe start.
9. Analyseer je innerlijke dialoog.
Analyseer de zaken die jij jezelf voorhoudt en hoe je over jezelf denkt. Is jouw innerlijke dialoog goed voor je zelfvertrouwen of ondermijnt het deze juist?
10. Zorg dat je rust uitstraalt.
Straal juist rust uit door te ontspannen, voor jezelf en voor de mensen die van jou afhankelijk zijn.
11. Neem zelfstandige beslissingen.
Beslissingen nemen is noodzakelijk omdat deze van invloed zijn op je leven. Stel het nemen van beslissingen niet uit en vermijd het ook niet.
12. Ontwikkel een optimistische visie.
Dit houdt in dat je gelooft dat je zelf actief kunt zijn in het oplossen van problemen. Ontdoe jezelf van pessimistische gedachten.
13. Beschouw tegenslag als een leerproces om je leven een andere richting te geven.
Tegenslag kan een signaal zijn dat je goed naar de zin van je handelingen, gedachten en gevoelens mag kijken. Tijd om je leven wellicht een andere richting te geven.
14. Zoek een uitlaatklep voor je emoties.
Schrijf je gevoelens op, vang ze in een tekening, praat erover. Zorg dat je jouw gevoelens kunt uiten. Zoek positieve emoties om deze met de negatieve emoties in balans te brengen.
15. Neem geen onnodige risico’s.
Denk goed na tijdens periodes van tegenslag over je beslissingen, maar neem wel een beslissing. Zorg dat je geen overhaaste beslissingen neemt. Beperk het nemen van risico’s.
Kortom: Ga echt actief aan de slag met het helen van je wonden door deze stappen toe te passen. Wil je hier nog meer over weten lees dan dit boek, het is echt zeer de moeite waard.
Ben jij enthousiast geworden maar wil je dit niet alleen doen? Kun je wel wat hulp gebruiken? Graag wil ik je hierbij helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.
Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/