Boekbalans: Steeds leuker. Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven van Jelle Hermus

Steeds leuker van Jelle Hermus, durven te zeggen wat je denkt, lichter, vrijer, onafhankelijker, leuker

Je vraagt je de laatste tijd steeds vaker af waarom jij je altijd zo klein voelt en niet durft te zeggen wat je denkt. Het lijkt wel alsof bij jou nooit iets lukt en bij iedereen om je heen wel. Jij wilt dat je leven leuker wordt dan het nu is en dat jij je weer lekkerder in je vel voelt zitten.

Ik herken dit. Doordat ik niet gehoord en gezien werd in het gezin waaruit ik voortkom, werkt dit door in je huidige leven. Het niet gehoord en gezien worden maakt dat jij weinig zelfvertrouwen hebt. Weinig zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je niet echt geloof hebt in het slagen van de dingen die je gaat doen.

Herken jij dit dat je niet durft te zeggen wat je denkt? En vind jij je leven daardoor minder leuk? Jij bent de enige die hier verandering in kunt brengen. Maar hoe?

Ik las hierover het boek van Jelle Hermus: Steeds leuker. Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven. Dit boek helpt jou om in kleine stapjes doelen te stellen en deze na te gaan leven.

Broednestmethode
Jelle Hermus gaat uit van de broednestmethode. Dit houdt in dat je:
 
1. bepaalt wat je wilt bereiken in je leven
En richt je op hetgeen wat daarvoor werkt.
2. op de beste eieren broedt
Selecteer strategische stappen die jou snel helpen
3. slimmer moet broeden
Bereik meer resultaat met minder moeite.

1. Bepaal wat je wilt bereiken in je leven
Zoek uit door te experimenteren wat je wilt in je leven en je werk. Bijvoorbeeld je wilt je weer vrij, onafhankelijk en zelfverzekerd voelen. Dan is het handig als je weer durft te zeggen wat je denkt. Ga hiervoor dingen uitproberen.

Bepaal welke gevoelens je elke dag wilt ervaren. Stel je wilt je onafhankelijk voelen dan weet je ook wat werkt en wat niet. Je mond dichthouden en je klein maken helpen niet om je onafhankelijk te voelen. Uitspreken wat je denkt wel. Als je hieraan werkt wordt je leven leuker en je maakt jezelf waardevoller voor je omgeving.

Wanneer je gaat oefenen met uitspreken wat je denkt dan leer je vrijheid kennen en vrijheid krijg je weer door minder te moeten van jezelf. Vrijheid is jezelf mogen zijn en je kunnen uiten. Kies duidelijk wat bij je doel past en wat niet meer. Laat irritaties, verplichtingen en verwachtingen los; wees jezelf. Wees vaker blij met kleine dingen zodat je leert relativeren.

Breng kleine veranderingen aan op strategische plekken. Je leven is een proces wat nooit af is. Als je de verschillende onderdelen van het proces optimaliseert dan zorg je ervoor dat jouw proces efficiënter wordt en meer richting het doel gaat. Wanneer jij bij een collega, die je vertrouwt voorzichtig gaat zeggen wat je denkt, dan heb jij jouw proces geoptimaliseerd.  Door voor jouw mening uit te komen waar je eerst ervoor koos om je klein en stil te houden.

Wanneer het niet meteen werkt, zet dan toch door want het kost tijd voordat je iets wat niet jouw natuurlijke gewoonte is onder de knie te krijgen. Probeer verschillende manieren uit.

Alleen jij kunt je leven leuker maken! En dat kun je door negatieve gedachten om te zetten naar positieve. Begin steeds met je af te vragen welke kleine stap jij kunt zetten om je situatie beter te maken. Bijvoorbeeld als je voor de zoveelste keer niet durft te zeggen wat je denkt. Welke kleine stap kun jij nu zetten om deze situatie beter voor jou te maken? Oefen met iemand waarbij jij je fijn voelt om te zeggen wat je vindt. En dit is het begin. Het hoeft niet meteen een hele grote stap te zijn, want dan houd je het niet vol.

2. Broeden op de beste eieren die je hebt
Vermijd het doen van overbodige dingen en maak keuzes. Bedenk welke dingen jou het meest vooruit helpen en welke je niet helpen. Denk aan dingen die jou helpen je doel te bereiken, zoals je vrij en onafhankelijk voelen en denk ook aan wat je leven leuker maakt. Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt kun je gemakkelijker keuzes maken en overbodigheden achter je laten. Door minder te doen kun je veel meer bereiken en zo ga je veel efficiënter om met je levensenergie. Richt je aandacht op die dingen die jou het snelst vooruit helpen en de rest negeer je. En bedenk hierbij dat het leven niet gemeen is maar dat jij jezelf vaak in de weg staat.

3. Broed slimmer niet harder
Maak je leven simpeler. Je leven kun je voortdurend verbeteren in kleine stapjes, in plaats van een hele grote ommezwaai te maken wat bijna altijd mislukt (denk bijvoorbeeld aan diëten die bijna altijd gedoemd zijn te mislukken omdat dit te veel en te drastisch in een keer is). Wanneer je met kleine stapjes begint is de kans van slagen groter en is je weerstand een stuk minder groot. Bij elk stapje neem je de tijd om te wennen. Wanneer je gewend bent aan dit stapje, zet je een volgende kleine stap. Zo worden de verschillende stapjes een voor een je nieuwe ‘normaal’. Om dit te doen kun jij jezelf de vraag stellen welke kleine stap je vandaag kunt zetten om je leven leuker te maken/om sneller bij je doel te komen.

Kortom: Pas deze drie stappen toe en je durft weer te zeggen wat je denkt zodat jij je vrij en onafhankelijk voelt. Zet door en geef niet op als iets niet meteen vertrouwd of goed voelt. Wil je meer weten lees dan dit geweldige boek.

Wil jij ook leren hoe jij je wensen kunt realiseren en hoe je anders kunt gaan denken? Graag wil ik je hierbij helpen. Je kunt mailen naar http://info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het eerste gesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s