Boekbalans: De 7 sleutels tot geluk van Deepak Chopra

Geluk, durven zeggen wat je denkt, vrijheid, onafhankelijkheid, veranderen

Je durft vaak niet te zeggen wat je denkt en je durft al helemaal niet uit te spreken wat je wilt. Daardoor doe jij wat een ander wil. Maar ergens wringt het, je wilt vaker doen wat jij wilt. Je wilt vaker zeggen wat jij van iets vindt. Je wilt je onafhankelijker voelen.

Ik herken dit. Ik liep op eieren omdat ik niet durfde te zeggen wat ik van bepaalde situaties vond. Ik voelde me niet echt gelukkig. Ik wilde iets veranderen in mijn leven. En ik ben de enige die dat kan doen. Herken jij dit dat je niet durft te zeggen wat je denkt?

Ik las hierover het boek van Deepak Chopra: De 7 sleutels tot geluk. Chopra leert je meer te leven vanuit jezelf waardoor jij je gelukkiger gaat voelen.

Geluk
Veel mensen denken dat geluk voortkomt uit succesvol zijn, rijkdom, enzovoort. Dit zijn bijproducten van geluk, niet de oorzaak ervan. Tijdens een onderzoek naar positieve psychologie is een geluksformule bedacht door een aantal onderzoekers:

G = P + L + V ofwel Geluk is Predispositie + Levenomstandigheden + Voluntaire activiteiten

De predispositie van de hersenen bepaalt hoe gelukkig iemand van nature is en tevens is dit gedeeltelijk genetisch bepaald. Dat voor jou het glas half leeg is en voor je partner het glas halfvol, vindt zijn oorsprong in de hersenen. Je kindertijd is van invloed op je geluksgevoel. In de hersens van het kind bevinden zich neuronen die zich aan de hersenen van volwassenen in zijn omgeving spiegelen. Het kind kijkt naar zijn ouders en bepaalde hersencellen slaan dan aan en spiegelen het gedrag van de ouders. Als jouw moeder nooit durfde te zeggen wat zij denkt en wil dan durf jij dat wellicht ook niet. Als jij als kind ouders had die ongelukkig waren, dan is jouw zenuwstelsel ook op ongelukkig zijn ingesteld. Hier is verandering in aan te brengen omdat onze genen en hersenen geen vastliggende structuur hebben, beiden zijn onderhevig aan veranderingen en ontwikkelen zich voort. De predispositie van de hersenen kan o.a. worden beïnvloed door cognitieve therapie. Beperkende overtuigingen worden vervangen door andere beter bij de realiteit passende overtuigingen. En door meditatie; onderzoek heeft uitgewezen dat dit een positieve invloed op de hersenen heeft.

Factor L voor levensomstandigheden. Mensen denken vaak dat als ze hun kwaliteit van bestaan verbeteren dat ze dan gelukkig zijn. Gelukkig zijn is echter geen voortdurende staat, het zijn momenten. Bij geluk gaat het meer om je aanpassingsvermogen en hoe je omgaat met tegenslag (zie mijn boekinspiratie Kintsukuroi, https://ja-balans.nl/blogs-2/).

Factor V Voluntaire activiteiten en dit zijn de dingen die we zelf kiezen om gelukkiger te worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de keuze om anderen gelukkig te maken een hele snelle manier is om zelf gelukkig te zijn. Deze factor werkt tot in het innerlijk leven door en is zo de sleutel naar het geheim van geluk, bij onszelf blijven. En dit leidt naar de 7 sleutels van geluk.

1. Ben je bewust van je lichaam
Het lichaam ondersteunt de geest. Voel maar eens wat er met jouw lijf gebeurt als jij niet durft te zeggen wat je denkt of wilt. Je lijf wordt op sommige plaatsen gespannen of krimpt een beetje ineen. Je kunt meer in je lichaam komen door een aantal keer diep in en uit te ademen. Je zakt dan meer je lijf in en daardoor kun je sneller voelen of jouw lijf je iets te zeggen heeft.

2. Ontdek je ware eigenwaarde
Goedkeuring van anderen versterkt ons zelfbeeld en afwijzing doet afbreuk daaraan. Eigenwaarde is het identificeren met jezelf. Hierbij ga je bij jezelf naar binnen en ben je niet afhankelijk van de goedkeuring of afwijzing van anderen. Je vormt zelf je mening, je bent creatief en je bent verbonden met alles en iedereen. Je hebt vrede met de werkelijkheid zoals deze is.

3. Zuiver jezelf
Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor alles. Dus als jij niet durft te zeggen wat je denkt dan heb jij ooit het besluit genomen om je niet meer uit te spreken. Jij bent ook de enige die dit weer kan veranderen (zuiveren). Vraag je bij alles af of het jou ondersteunt of niet. Dit geldt voor verkeerd voedsel, verkeerde relaties, etc.  Maak je leven simpeler. Haal overbodig dingen weg uit je leven.

4. Neem afstand van je gelijk Laat de behoefte aan gelijk krijgen los en er komt veel energie vrij. Hiermee geef je niet jouw gezichtspunt op. Observeer wat het met je doet als jij je gelijk opgeeft. Gelijk krijgen brengt niet automatisch geluk. Laat het oordelen los en bekijk alles met een openheid waarin alles mogelijk is. Als jij in de slachtofferrol zit, bekijk dan wat jouw rol in deze situatie is en hoe je dit kunt veranderen.

5. Concentreer je op het hier en nu
Leef nu in de tegenwoordige tijd en focus hierop. Hoe? Omarm dat wat is. Dit zorgt ervoor dat je geen zorgen en verwachtingen hebt. Wanneer je afgeleid raakt, focus je weer opnieuw op hetgeen wat is.

6. Zie de wereld in jezelf
Wanneer er iets gebeurt dat je niet prettig vindt ga dan bij jezelf naar binnen. Ga naar die plek waar jij gewoon helemaal jezelf kunt zijn zonder oordelen. Kijk weer naar de situatie en bekijk wat veranderd moet worden.

7. Leef voor verlichting
Blijf in verbinding met jezelf. Als je meer over deze sleutel wilt lezen verwijs ik je naar het boek.

Kortom: concentreer je meer op jezelf. Maak contact met je lichaam en luister naar wat je lichaam je te zeggen heeft. Bekijk bij alles wat zich in je leven voordoet of het jou echt helpt, of het goed is voor jou en schrap overbodigheden uit je leven.

Ben jij enthousiast geworden maar wil je dit niet alleen doen? Kun je wel wat hulp gebruiken? Graag wil ik je hierbij helpen. Je kunt mailen naar info@ja-balans.nl of bel me op 06-19100415. Het kennismakingsgesprek is gratis.

Ben je benieuwd geworden naar wie ik ben? Klik dan op:
https://ja-balans.nl/jacqueline/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s